Széchenyi 2020

Pályázati közlemények

Szerszámüregnyomás-mérési technológia fejlesztése fröccsöntött és extrúziós elasztomer termékek gyártásának felügyeletéhez, és szerszám konstrukciós megoldások fejlesztése.

A Kereken- Pálya Kft. – konzorciumban a HDH-MÉRNÖK Kft. és Dextron Kft-vel – 641.799.354 Ft európai uniós támogatást nyert a GINOP-2.1.1-15-2015-00341 azonosító számú pályázat révén. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, a finanszírozott kutatás-fejlesztési projekt eredményeként új gumiipari technológiák és konstrukciós megoldások kerülnek fejlesztésre.
A fejlesztés eredményeként egy új technológiai folyamat felügyeleti rendszert dolgozunk ki, melyet gumiipari fröccsöntési technológiához tartozó elasztomer termékek vulkanizálási folyamatainak szerszámüregben történő nyomon követésére lehet alkalmazni. Ezen technológiai kutatáshoz kifejlesztünk magas hőmérsékleti tartományban nyomás és hőmérsékletmérő szenzorokat melyeket közvetlen a formaadó üregben, vagy közvetett módon a szerszám más szegmenseibe építünk, szerelünk be. Ez e komplett felügyeleti rendszer egy másik eleme alkalmas lesz extrúziós elasztomer termékek gyártás felügyeleti rendszerének a kialakítására. Itt a mérés elv és az anyagrendszer optimalizálása a formaadó szerszám kialakítása miatt más lesz, de a keletkező adatokból egy új gyártástechnológiai kifejlesztése történik, mely érinti az alapanyag rendszer termékspecifikus felhasználását. Továbbiakban kifejlesztésre kerül egy egyedi formakövető hűtő-fűtő rendszer, melyet a felügyeleti rendszerünk segítségével párhuzamosan kísérletezünk ki.
A 918.999.651 Ft elszámolható költséggel tervezett projekt 2016. október elsején indult, és 24 hónap alatt kerül megvalósításra. A projektnek köszönhetően a konzorcium 14 fő K+F munkahelyet teremt.